Foto's

150 jaar de Viersprong

In 2008 heb ik het boekje geschreven; De geschiedenis van een herberg aan de grote weg. Naar aanleiding van het toen 150-jarig bestaan van dit als jachthuis gebouwde horecapand. Dit jubileumboekje geeft een overzicht van de geschiedenis van dit unieke pand en haar bewoners. Het is te koop in ons Café Restaurant, of we kunnen het na betaling ook toesturen. Kosten voor verzending zijn 9,95 euro (binnenland) of 12,45 euro (buitenland).

Bestellen?
Stuur een e-mail met NAW-gegevens en uw telefoonnummer naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Wij nemen dan z.s.m. contact met u op!

Previous Next

Hieronder vindt u een actueel overzicht van onze menukaart. Maak a.u.b. hieronder een keuze!

Kleine kaart

  • Appelgebak met slagroom uit eigen keuken - € 4,50
  • Portie bitterballen (8 stuks) - € 4,80
  • 2 Snee brood met ham en/of kaas - € 3,95
  • 2 Kroketten met brood - € 7,75
  • 2 Gehaktballen met brood - € 8,75
  • Uitsmijter ham of kaas of spek - € 9,95
  • Uitsmijter "Don" - € 10,95
  • 2 Kroketten met frites - € 8,45
  • 2 Gehaktballen met frites - € 9,45
  • Kipsaté met frites - € 13,75
  • Schnitzel met brood - € 12,75
  • Kogelbiefstuk met brood - € 13,95
  • Schnitzel met frites - € 13,75
  • Kogelbiefstuk met frites - € 14,95

Pannenkoeken

2 stuks per persoon

  • Naturel - € 10,75
  • Appel - € 11,75
  • Spek - € 11,75
  • Kaas - € 11,75
  • Ham - € 11,75
  • Rozijnen - € 11,75
  • Gember - € 11,75
  • Ananas - € 11,75
  • Appel en Spek - € 12,25
  • Spek en Kaas - € 12,25
  • Ham, Kaas en Ananas - € 13,25

Al onze pannenkoeken worden geserveerd met stroop en suiker

Voorgerechten

  • Warm broodje met kruidenboter - € 2,95
  • Groentesoep - € 5,50
  • Soep van de dag - € 5,50
  • Half dozijn slakken 6 stuks met kruidenboter - € 7,75
  • Gemengde salade met geitenkaas en honingmosterddressing - € 8,95
  • Naegelholt (dun gesneden lucht gedroogd rundvlees) - € 10,95
  • In de wintermaanden serveren wij huisgemaakte erwten- en/of bruine bonensoep - € 6,95

Hoofdgerechten

  • Kipschnitzel - € 20,25
  • Kipsaté - € 22,45
  • Schnitzel - € 22,45
  • Kogelbiefstuk - € 23,45
  • Forel - € 22,45
  • Zalmfilet - € 25,45
  • Keuze van de kok dagprijs

Bovenstaande gerechten worden geserveerd met passend garnituur

VOOR DE KINDEREN

  • Fricandel met frites - € 4,50
  • Kroket met frites - € 4,50
  • 4 Kipnuggets met frites - € 4,50

Nagerechten

Al het ijs wordt geserveerd met echte slagroom

  • Kinderijs/Seniorenijs - € 2,25
  • Yoghurt met verse vruchten - € 3,96
  • Coupe ijs met verse vruchten - € 4,25
  • Coupe Cappuccino - € 4,50
  • Coupe Caramel - € 4,75
  • Sorbet met verse vruchten - € 5,95
  • Dame Blanche - € 5,75
  • Banaan Royal - € 5,75
  • Coupe "De Viersprong" - € 6,50 / vanille ijs met chocoladesaus en advocaat
  • Dronken Sultan - € 6,75 / vanille ijs met boerenjongens 

KOFFIESPECIALITEITEN

  • Irish Coffee - € 6,50
  • French Coffee - € 6,50
  • Spanish Coffee - € 6,50
  • Rüdesheimer Kaffee - € 6,50
  • Koffie Dom Benedictine - € 6,50

Previous Next

Kasteel Westerflier werd in 1854 gekocht door de familie Schimmelpenninck. Rutger Jan, Graaf Schimmelpenninck was in die tijd minister van financiën. De Viersprong is gebouwd in 1858 als jachthuis/café van kasteel Westerflier. Rutger Jan had destijds grootse plannen in de omgeving, hij liet een steenfabriek, een winkel annex bakkerij, een windmolen en boerderijen bouwen. Ook regelde hij dat er een halteplaats kwam aan de spoorlijn Zutphen – Hengelo.

De Viersprong zou moeten dienen als centrum van het dorp en als rustplaats voor de jacht. Ook was de Viersprong oorspronkelijk een diligencepost, er doorheenrijden en dan droog in- en uitstappen. Maar de kwaliteit van de moazevelderstenen was slecht en de molen brandde af, het station is buiten dienst, alleen een café zonder dorp bleef over.

1860 was een roerige periode, de gronden werden verdeeld onder de markegenoten. Ook werd tussen Lochem en Diepenheim een nieuwe kaarsrechte weg aangelegd.

Grote stoomlocomotieven passeerden over de pas aangelegde spoorlijn, en stopten bij de halte. De eerste bewoners van de Viersprong waren Harmen Nijhof en Fenneken Oudenampsen, ze kwamen van Kasteel de Cloese in Lochem waar ze knecht en dienstmeid waren. Toen de Cloese werd verkocht kozen ze voor de Viersprong.

In 1864 kwam de weduwe Runneboom(zus van Harmen) met haar zoontje Jan Willem (1861) bij hen wonen. Jan Willem Runneboom was van 1905 tot 1957 de uitbater van de Viersprong, omdat Nijhof geen kinderen had. Daarna nam zijn zoon Gerrit Jan het over om het café annex boerderij te runnen. Gerrit Jan was tweemaal getrouwd, zijn eerste vrouw overleed op jonge leeftijd, hij hertrouwde vrij snel met Geertruida van Schooten en kreeg bij haar(na Willem en Hanna) nog twee kinderen, Berend Jan en Dinie. Sinds 1988 Gea en Jacco de uitbaters van dit historische horecapand.

Over "de Viersprong"

Café Restaurant "De Viersprong" is een café met een antiek twents interieur en een sfeervol ingerichte zaal.

Een rustieke accommodatie voor een heerlijk familie diner, recepties en partijen (zaal tot ± 50 personen), koffietafels, vergaderingen (beamerscherm 180x180cm).

Voor feestjes en/of afspraken zijn we ook 's avonds open.

Openingstijden

Dinsdag t/m Zaterdag 11.00 tot 20.00 uur.
Keuken 12.00 tot 19.00 uur.

November t/m Februari
Donderdag t/m Zaterdag 11.00 tot 20.00 uur.
Keuken 12.00 tot 19.00 uur.

Zon en Feestdagen 11.00 tot 19.30 uur.
Keuken 12.00 tot 18.30 uur. 


1e paasdag, 2e paasdag geopend
1e pinksterdag, 2e pinksterdag geopend 

de dinsdag na pasen en pinksteren zijn wij gesloten


's Maandags gesloten

Reserveren bij voorkeur telefonisch, graag tijdens openingstijden

 

Contact

de Viersprong

Lochemseweg 1 | 7475 PA Markelo

Telefoon: 0547-351224
E-mail: info@4-sprong.nl 

© 2023 Café Restaurant de Viersprong. All Rights Reserved. Designed By MarkT-DEsign

Zoeken